برای این که بتوانید از خواص گل گاوزبان وحشی جنگلی تازه اطلاعات خوبی را کسب کنید، توصیه می کنیم حتما این محتوا را با دقت کاملا مطالعه نمایید. گل گاوزبان جزء گیاهان دو لپه ای می باشد و با نام علمی borago officinalis شناخته می شود. این گیاه علفی تا ارتفاع 60 سانتی متر ساقه های خاردار و شیار دار آن رشد می کند.
گل گاوزبان وحشی
گل گاوزبان وحشی و یا گیاهان دارویی، همانند دیگر انواع گل گاوزبان ها طبع گرم و تری دارد و سرشار از فلاونوئید، آنتی اکسیدان، اسید گاما لینولئیک، آنتو سیانین، کولین، پتاسیم، آهن، کلسیم، منیزیم، ویتامین C، ویتامین های گروه ب می باشد. در ایران برگ و گل های این گیاه را خشک می کنند و به صورت دمنوش و چای مصرف می نمایند، علاوه بر این برای تهیه عرق گل گاوزبان هم استفاده می گردد.
گل گاوزبان بر روی تکه های لخت خاک در زمین های گچی و مراتع سنگ آهک پیدا می شود و دارای گونه های مختلفی است که در سراسر جهان وجود دارد. برخی از آن ها بومی ایران و برخی دیگر خاستگاهی اروپایی و آمریکایی دارند. در زمان های قدیم به این گیاه لسان الثور می گفتند. از شهریور ماه گل های گل گاوزبان شروع به شکوفا شدن می کنند و مواد غذایی مورد نیاز حشراتی مانند پروانه های بزرگ و زنبور عسل را تامین می نمایند.
خواص گل گاوزبان وحشی
خواص گل گاوزبان وحشی، باعث شده خرید و فروش پر رونقی داشته باشد. به عنوان نمونه، برای پیشگیری و درمان انواع سرطان ها مفید است و این به دلیل مقادیر بالای منیزیم می باشد، که در آن وجود دارد.
خاصیت آرام بخش طبیعی و شادی آوری دارد و می تواند به تقویت اعصاب و درمان افسردگی، اضطراب و استرس کمک کند. مصرف دمنوش گل گاوزبان می تواند به درمان بی خوابی شبانه کمک کند، چون خواص آرام بخشی دارد، علاوه بر این ها برای درمان وسواس هم در طب سنتی از چای گل گاوزبان استفاده می شود.
خاصیت ادرار آوری طبیعی دارد و برای سم زدایی بدن و کلیه ها یکی از بهترین گیاهان دارویی ایران می باشد. دمنوش گل گاوزبان به درمان ورم کلیه، التهاب کلیه و بی اختیاری ادرار کمک خواهد کرد. برای درمان جوش و آکنه های صورت خود می توانید از دمنوش گل گاوزبان استفاده کنید و این به دلیل خواص ضد التهابی آن می باشد.
مصرف دمنوش گل گاوزبان می تواند، باعث کاهش قند خون افراد دیابتی شود. ویتامین C و فلاونوئیدهای موجود در گل گاوزبان باعث شده اند، این گیاه برای تقویت سیستم ایمنی و درمان سرماخوردگی فوق العاده باشد.
خاصیت ضد التهاب و ضد درد دارد و برای درمان سرماخوردگی و گلو درد مفید می باشد. خاصیت خلط آوری دارد و می تواند به درمان برونشیت و آسم کمک کند. برای کاهش تب بالا می توانید چای گل گاوزبان مصرف کنید. خانم ها با مصرف دمنوش گل گاوزبان در دوران قاعدگی خود می توانند به تسکین دل درد و کمر درد خود کمک کنند و این به دلیل خاصیت ضد درد و ضد التهابی آن است. خانم های جوان با مصرف 5 روز دمنوش گل گاوزبان پشت سر هم می توانند پریود خود را جلو بیندازند و در صورت نیاز می توانند بعد از گذشت 5 روز در مصرف این دمنوش 3 روز فاصله بیندازند و سپس به مدت 5 روز پشت سر هم این دمنوش را میل کنند.
باعث تقویت اعصاب و روان می شود و به درمان اختلال حواس کمک می کند و چون خاصیت شادی آوری و نشاط آوری دارد، می تواند به درمان استرس، افسردگی و اضطراب کمک کند. مقادیر بالای پتاسیم و سدیم آن باعث شده اند، گل گاوزبان خاصیت ادرار آوری پیدا کند و با افزایش حجم ادرار به درمان عفونت های دستگاه ادراری کمک می نماید.
گل گاوزبان به دلیل آنتی اکسیدان های فراوانی که دارد به بهبود گردش خون کمک می کند و فشار خون بالا را کاهش می دهد و خطر بیماری های قلبی و عروقی را پایین می آورد. در طب سنتی گفته می شود که مصرف گل گاوزبان می تواند باعث افزایش فشار خون شود، به همین دلیل توصیه می شود، افرادی که پر فشاری خون دارند، دمنوش گل گاوزبان را با آب لیمو ترش مصرف کنند. باعث کاهش قند خون افراد دیابتی می شود.
گل گاوزبان وحشی تازه
برای کاشت گل گاوزبان وحشی تازه، باید به یک سری نکات توجه کنید، که از این نکات می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- انتخاب زمین مناسب: گل گاوزبان باید در زمینی کاشته شود، که باران و آب کافی در دسترس باشد تا بازدهی بالایی کسب شود.
- تهیه کود: با توجه به متراژ زمین باید کود تهیه شود و برای صرف هزینه کمتر و بازدهی بالا باید از ترکیب 50 – 50 کود کمپوست و کود گوسفندی استفاده کرد. به حدود 10 تن کود یا حتی بیشتر برای کاشت گل گاوزبان در زمین یک هکتاری نیاز می باشد. برای فرآوری کود می توانید یک لایه از کمپوست و یک لایه کود گوسفندی را روی هم بریزید و سپس با استفاده از بیل مکانیکی یا دستی آن را به هم بزنید تا درجه کود بیشتر از 60 درجه نشود.
- آماده کردن زمین: در این مرحله باید زمین را ابتدا شخم بزنید و سپس روی سطح به صورت یکنواخت کود را پخش کنید. بهترین زمان برای انجام این کار اوایل بهار می باشد. سپس زمین را مسطح کنید و سله شکنی نمایید. سپس کلوخ ها و سنگ های موجود در زمین را باید پاک سازی کنید. 70 سانتی متر باید بین ردیف های ایجاد شده فاصله وجود داشته باشد.
- کاشت بذر یا نشا: در زمان کاشت می توانید هم از بذر گیاه هم از نشای آن استفاده کنید. کاشت نشاء اصولی تر می باشد، چون ممکن است هرگز برخی از بذرها به هیچ عنوان سبز نشوند. نشاها در دو نوع نشای غنچه دار و گلدانی و جوان و ریشه لخت وجود دارند. استفاده از نشای غنچه دار و گلدانی باعث می شود دو ماه پس از کاشت بتوانید محصول را برداشت کنید. حداقل تا 5 سال نیازی به خرید نشاء یا بذر ندارید، به شرطی که برای کاشت از نشاء استفاده کنید. به 3 تا 4 کیلو گرم بذر برای کاشت گل گاوزبان در هر هکتار نیاز می باشد و برای کاشت بذر باید در عمق بین 3 تا 4 سانتی متری آن را قرار دهید. فاصله بین ردیف ها برای کاشت بذر باید 70 سانتی متر و برای کاشت نشاها باید فاصله ردیف ها 50 سانتی متر باشد. برای کاشت گل گاوزبان بهترین ماه ها، آبان و اردیبهشت می باشد.
- آبیاری: بعد از کاشت بذر گل گاوزبان باید آبیاری هر 3 روز یکبار انجام شود، که به شکل آبیاری سنتی و روش غرق آبی باید آبیاری انجام گردد. دو هفته بعد از کاشت که شروع رشد گیاه می باشد باید آبیاری هر هفته یکبار انجام گردد. میزان آبیاری را باید به یکبار در ماه، هنگامی که گلدهی گیاه انجام می شود کاهش دهید و در مناطق باران خیر نیازی به آبیاری نیست و همان آب باران کافی می باشد.
- برداشت: گلدهی این گیاه که از اردیبهشت ماه شروع می شود، برداشت محصول شروع و تا روزهای میانی مرداد ماه ادامه پیدا می کند. اگر نشای کاشته شده از نوع غنچه دار باشد و سال اول کشت باشد، تیر ماه باید برداشت محصول را انجام دهید و در سال های بعد برداشت را از اردیبهشت ماه انجام دهید. خارهای ریز روی ساقه های گیاه و شیرده دار بودن گیاه گل گاوزبان باعث شده اند، برداشت محصول خسته کننده و دشوار باشد. به حداقل 200 نفر نیروی انسانی برای برداشت محصول در هر هکتار لازم می باشد باید صبح و عصر چیدن گیاه را انجام دهید. در این جا لازم است به این نکته مهم اشاره کنیم، که در هنگام چیدن این گیاه باید هنگامی که گل های آن باز شده اند، اقدام به چیدن کنید و به هیچ عنوان گل گاوزبان هایی که غنچه های آن ها باز نشده اند را نچینید. به صورت تقریبی در دو نوبت صبح و عصر در طول دوره گلدهی، گل های تازه می رویند.
- خشک کردن: بعد از این که گل های گل گاوزبان چیده شده اند، نباید در کیسه های پلاستیکی ریخته شوند و نباید آن ها را روی هم انباشته کنید و برای این که گل گاوزبان ها از بین نروند، باید به اتاق خشک کن، گل ها بلافاصله منتقل شوند. بین چیدن گل ها و پهن کردن آن ها در سایه باید نیم ساعت حداکثر فاصله وجود داشته باشد. دمای تابستان، برای خشک شدن گل های گل گاوزبان کفایت می کند.
گل گاوزبان وحشی جنگلی
برای خرید گل گاوزبان وحشی جنگلی، با بهترین مرغوبیت و مناسب ترین قیمت می توانید به روش آنلاین اقدام به سفارش آن کنید، چون عرضه کنندگان اینترنتی همیشه باکیفیت ترین محصول را در اختیار مشتریان می گذارند تا بتوانند اعتماد خریداران خود را به خرید اینترنتی افزایش دهند و مشتریان فراوانی از سراسر کشور پیدا کنند.
انواع گل گاوزبان وحشی
از انواع گل گاوزبان وحشی، می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- Anchusa Italica Retz E.bouraeacum: دارای گل های قرمز رنگ و برگ های کرکدار نقره ای می باشد. این گیاه بلند و دو ساله به شکل خوشه ای در گل آذین است و در جزایر قناری وجود دارد.
- Echium Amoenum Fisch: در بخش های وسیعی از مناطق شمالی مانند منجیل، گیلان، سیاه بیشه در بلندی های مابین رودبار و منجیل و قسمت جنوبی رودبار، ارتفاعات عمارلو، نوده یافت، جنگل پل زنگوله در مینودشت مابین گرگان، نواحی شمالی هزویل و کندوان این گونه، گل گاوزبان وجود دارد.
- Anchusa Italica Retz: از خانواده Boraginaceae می باشد و دارای برگ های پوشیده از تارهای خاکستری و سفید است و دارای گل هایی به رنگ آبی می باشد و ایتالیا محل رویش آن می باشد. در گیلان، مازندران، رودبار، نواحی مرزی هریرود این نوع گیاه گل گاوزبان یافت می شود. علاوه بر این، در اصفهان، ازنای لرستان، آذربایجان ( نزدیک تبریز و یام ) و سولقان و کن از مناطق اطراف تهران هم این نوع گیاه گل گاوزبان می روید.
- E.vulgare: به این گونه گل گاوزبان، گل گاوزبان افعی می گویند و در کشور های اروپایی یافت می شود و دارای گل های سفید و آبی است و حدود یک متر ارتفاع آن می باشد. این نوع گیاه گل گاوزبان بومی شمال آمریکا است و به صورت پراکنده در آسیا و اروپا یافت می شود.
گل گاوزبان وحشی زینتی
گیاه گل گاوزبان وحشی زینتی، دارای گل های رنگی و زیبایی مانند آبی، بنفش و سفید می باشد به همین دلیل به عنوان گیاهی تزیینی استفاده می شود و برگ های آن از تارهای خشن و زبر پوشیده شده اند. علاوه بر مصرف خوراکی شما می توانید از گل گاوزبان به عنوان گیاهی تزیینی استفاده کنید.
گل گاوزبان وحشی ضرر دارد یا نه
گل گاوزبان همانند هر گیاهان دارویی ایرانی علاوه بر اثرات مثبتی که دارد، اگر در مصرف آن زیاده روی شود می تواند اثرات منفی ایجاد کند، به همین دلیل در مصرف آن باید تعادل رعایت شود و با پزشک در مورد میزان مصرف آن مشورت گردد. گل گاوزبان باعث افزایش فشار خون می شود، به همین دلیل افرادی که پرفشاری خون دارند، باید گل گاوزبان را با مقدار کمی لیمو عمانی یا آب لیمو استفاده کنند.
دمنوش این گیاه را می توانید با نبات و شکر مصرف کنید و پس از شام توصیه می شود، دمنوش گیاه گل گاوزبان را مصرف نمایید. گل گاوزبان به دلیل این که دارای ترکیبی به نام آلکالوئید است برای کودکان، زنان شیرده و زنان حامله مضر می باشد. مصرف دمنوش گل گاوزبان بیش از 5 روز متوالی می تواند باعث عادت ماهانه در زنان شود، به همین دلیل باید پس از پنج روز، سه روز فاصله انداخته شود و سپس دوباره مصرف گردد.
مصرف گیاه گل گاوزبان و سنبل الطیب ( علف گربه ) با هم به صورت دمنوش می تواند، برای تقویت اعصاب مفید باشد و مصرف مداوم آن می تواند باعث مسمومیت کبدی، گشاد شدن مردمک چشم، احساس سبکی سیر، خستگی و مسمومیت شود. مصرف ترکیب دمنوش این دو گیاه با داروهای سیستم عصبی مرکزی مانند آنتی هیستامین ها، خواب آورها، آرام بخش ها، ضد اضطراب ها و ضد افسردگی ها می تواند خطرناک باشد.
- بیشتر بخوانید: گیاهان دارویی کوهی ایران
گل گاوزبان وحشی طرز تهیه
برای تهیه دمنوش گل گاوزبان وحشی باید 2 گرم از برگ ها و گل های خشک شده گل گاوزبان را در نیم لیتر آب داغ قرار دهید و سپس ده دقیقه صبر کنید تا دم بکشد. با توجه به ذائقه خود می توانید به این دمنوش یک قاشق چای خوری عسل اضافه کنید و سپس آن را میل نمایید. میزان مصرف دمنوش گل گاوزبان می تواند سه بار در روز باشد و باید برای تهیه دمنوش از 2 گرم گل گاوزبان استفاده کنید.